lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

Leestijd: 1½ minuut

Als u het slachtoffer van geweld bent heeft u vast een hoop vragen. Zoals waar u rekening mee moet houden, hoe u de schade terugbetaald kunt krijgen en wat de gevolgen zijn. Maar vooral: wat moet u doen? Doe direct aangifte bij de politie en bel zo snel mogelijk een arts.

Als u geen aangifte doet bij de politie, onderzoeken zij het misdrijf niet. Dan kunt u belangrijk bewijs missen. U kunt dan meestal ook geen rechtszaak beginnen tegen de dader.

Schade vergoed krijgen is afhankelijk van het misdrijf

Het hangt ervan af of het misdrijf strafbaar is voor de wet of niet. Zo ja, dan kan het Openbaar Ministerie (OM) de dader strafrechtelijk vervolgen.

OM vervolgt de dader strafrechtelijk

Dit betekent dat er een strafzaak komt. Via deze zaak kunt u een vergoeding krijgen voor de schade die u heeft opgelopen. Dit heet ook wel ‘voeging’. De rechter beslist welk bedrag u voor de schade krijgt. Dit verplicht de dader u te betalen. Lukt het niet binnen 8 maanden van de definitieve uitspraak? Dan kan de staat in veel gevallen uw schade voorschieten. Zie hier voor meer informatie over het strafproces.

Geen vervolging

Soms vervolgt het OM de dader niet strafrechtelijk. U kunt dan de tegenpartij nog wel schriftelijk aansprakelijk stellen. Daarbij vraagt u de tegenpartij om de schade aan u te vergoeden. Dit heet een schadeclaim. Als de tegenpartij uw schade niet wenst te vergoeden zou hij of zij kunnen worden gedagvaard. Wel zal er dan voldoende bewijs moeten zijn voor de gedraging van de tegenpartij. De civiele rechter beslist dan of de dader u moet betalen, en zo ja, hoeveel.

Wat als u de schade niet vergoed krijgt

Het komt helaas vaak voor dat de schade niet vergoed wordt door de dader. Omdat hij geen geld heeft bijvoorbeeld. Of de identiteit van de dader is onbekend. In dit soort situaties kunt u een schadevergoeding aanvragen bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Dan heeft u alsnog kans om een vergoeding te krijgen. De juridisch specialisten van ARAG helpen u graag als u hier vragen over heeft.

Juridische hulp nodig?

Heeft u een juridisch probleem? Wij helpen u graag. Samen komen we tot een passende oplossing. Of u wel of niet verzekerd bent bij ons, wij staan voor u klaar.

Meer over letsel

Verkeersongeval

Betrokken bij een verkeersongeval?

Er zijn drie mogelijkheden waarop het Openbaar Ministerie u voor de rechter brengt. U leest het hier.

Loondoorbetaling sportongeval

Doorbetalen van loon na sportongeval

Een sportblessure kan soms leiden tot (tijdelijke) arbeidsongeschiktheid. Heeft u dan recht op doorbetaling van loon?

 
Vergoeding bij schade

Vergoeding bij verkeersongeval

Bij een verkeersongeval komen kosten kijken. Dit soort kosten kunt u soms op de tegenpartij verhalen.