Melding verbergen

De ARAG-site maakt gebruik van cookies. Lees meer informatie over cookies.

Valkuilen bij een bouwvergunning

Geschreven door Martine Kleefman op 17-07-2017 | (0) reactie

Regelmatig verleent de gemeente een zogeheten omgevingsvergunning voor de activiteit Bouwen. U kent dit waarschijnlijk als bouwvergunning. De vergunning is bijvoorbeeld voor het bouwen van een schuur, een aanbouw of een dakkapel. Met de vergunning op zak begint de vergunninghouder met bouwen. Maar dan komen de buren verhaal halen. De geplande bouw is volgens hen in strijd met het burenrecht. De vergunninghouder zegt dat hij een vergunning heeft gekregen van de gemeente en gewoon mag bouwen. Mag en kán hij zich daar achter verschuilen?

verbouwen-valkuilen-bouwvergunning

Is een bouwvergunning altijd voldoende?

De vergunninghouder kan zich niet zomaar achter de vergunning schuil houden. De aanvraag hiervoor wordt namelijk getoetst aan het bestemmingsplan, het Bouwbesluit, de Bouwverordering en de redelijke eisen van welstand. Als het bouwplan hieraan voldoet, moet de vergunning worden verleend. Schending van de regels van het burenrecht is geen reden om een vergunning niet te verlenen. Alleen als er voor het verlenen van een vergunning van het bestemmingsplan moet worden afgeweken wordt er wel een privaatrechtelijke belangenafweging gemaakt. 

Geen toetsing aan burenrecht

Verwarrend is dat een bouwvergunning niet aan de regels van het burenrecht wordt getoetst. Zo kan het dus voorkomen dat een bouwvergunning wordt verleend die in strijd is met die regels. zoals bijvoorbeeld het verbod om binnen twee meter van de erfgrens ramen te hebben. De vergunninghouder doet er verstandig aan zijn bouwplan aan te passen. De buurman kan namelijk naar de burgerlijke rechter stappen om een bouwplan tegen te houden. 

Check zelf burenrecht vóór het aanvragen vergunning

Staat u op het punt een aanvraag voor een bouwvergunning in te dienen? Controleer dan ook of de voorgenomen bouwplannen conform de regels van het burenrecht zijn. Zo voorkomt u eventuele problemen met de buren en kans op vertraging bij de bouw. 

Heeft u vragen over uw bouwvergunning of over die van uw buren? De juristen van ARAG beantwoorden die graag voor u. 

Deel dit artikel:

Uw reactie

Bedankt voor uw reactie.

Reacties worden binnen 2 werkdagen door ARAG goedgekeurd, voordat ze onder het bericht verschijnen. U ontvangt hiervan bericht per email.

 
 
 

Martine Kleefman

Ik ben Martine Kleefman en heb bij ARAG een algemeen verbintenisrechtelijke praktijk. Hierbij ligt mijn hart bij de behandeling van burenzaken. Juist omdat het niet alleen om de juridische, maar des te meer over de emotionele kant van de zaak gaat. Ik vind het een uitdaging om escalatie van het geschil te voorkomen en de burenrelatie te herstellen.

Tags

Archief

8,2

Verzekerde particulieren waarderen onze zaak behandeling met een 8,2;

>5000

Afgelopen maand ruim 5000 mensen geholpen met hun conflict;

>450

Bij ARAG staan altijd meer dan 450 juristen voor u klaar;