Melding verbergen

De ARAG-site maakt gebruik van cookies. Lees meer informatie over cookies.

Toezeggingen van de overheid. Kunt u daar als burger op vertrouwen?

Geschreven door Rick Jongen op 18-05-2017 | (0) reactie

Bij het haardvuur smeedt u met uw partner het plan om uw wat kleine woonkamer uit te bouwen. Omdat u niet zeker bent of dit zomaar mag, vraagt u een bevriend raadslid hoe dit zit. Tijdens een borrel weet hij u te vertellen dat dit geen probleem is en dat u geen vergunning nodig hebt. Hij zegt dat u gewoon kunt gaan bouwen en dat het dan wel goedkomt. Een paar maanden later is de aanbouw klaar én ploft er een brief van de gemeente op de mat. De buren hebben een klacht ingediend over de aanbouw. De gemeente schrijft u nu dat uw aanbouw illegaal is en dat de gemeente hier ook geen vergunning voor kan, en wil verlenen. Of u de aanbouw binnen drie maanden wilt verwijderen. Maar volgens het bevriende raadslid was het toch geen probleem?

ARAG_vertrouwensbeginsel

U maakt daarom bezwaar tegen het handhavingsbesluit en voert aan dat u vertrouwde op de informatie van het raadslid. Juridisch gezien doet u daarmee een beroep op het vertrouwensbeginsel. Dit beginsel houdt in dat de overheid onder bepaalde omstandigheden bij een burger gewekte verwachtingen moet nakomen. Onder bepaalde omstandigheden, want niet ieder gewekt vertrouwen hoeft te worden gehonoreerd. Sterker nog: in de praktijk zien we dat gewekte verwachtingen vaker niet dan wel worden nagekomen.

Een beroep doen op het vertrouwensbeginsel. Hoe gaat dat in z’n werk?

Ook in het hierboven gegeven voorbeeld is de kans aanwezig dat de aanbouw niet mag blijven staan. Een beroep op het vertrouwensbeginsel gaat in het voorbeeld mis op vier punten. Als eerste is het aan u om te bewijzen dat door de gemeente beloftes of toezeggingen zijn gedaan. En dat wordt lastig: u heeft hier tijdens een borrel met een raadslid over gesproken. Ga dat, maanden later, nog maar eens bewijzen… En als het raadslid aangeeft wel voor u te willen getuigen, komt een tweede probleem naar voren: de gemeenteraad beslist niet over vergunningen, dat doet het college van B&W. Het raadslid was dus helemaal niet bevoegd hier beloftes te doen.

Bij het vertrouwensbeginsel is ook van belang hoe het vertrouwen is gewekt. In het voorbeeld was dat in een gesprek met een raadslid tijdens een borrel. In zo’n geval is een succesvol beroep op het vertrouwensbeginsel een stuk lastiger dan als de toezeggingen tijdens een formeel overleg op het gemeentehuis zijn gedaan, en ze daarna ook nog eens schriftelijk zijn bevestigd. Tot slot wegen ook de belangen van derden mee: uw buren hebben kennelijk last van de aanbouw en hebben zelfs een klacht hierover ingediend bij de gemeente. Ook dat is van belang als u een beroep doet op het vertrouwensbeginsel.

Met een schriftelijke toezegging staat u sterker

U ziet: om een succesvol beroep te kunnen doen op het vertrouwensbeginsel zijn er nogal wat hordes te nemen. Wie heeft bij de burger de verwachtingen gewekt? Was diegene daar wel bevoegd toe? Zijn de beloftes mondeling of schriftelijk gedaan? En spelen er ook nog belangen van anderen mee?

Het is in alle gevallen aan te raden om van de toezeggingen een schriftelijke bevestiging te vragen. Gaat het vervolgens toch nog mis? Aarzel dan niet om contact op te nemen met ons. Wilt u zich inlezen in de juridische kant van (ver)bouwen, bezoek dan onze pagina hierover.


Deel dit artikel:

Uw reactie

Bedankt voor uw reactie.

Reacties worden binnen 2 werkdagen door ARAG goedgekeurd, voordat ze onder het bericht verschijnen. U ontvangt hiervan bericht per email.

 
 
 

Rick Jongen

Mijn naam is Rick Jongen. Als jurist houd ik mij bij ARAG bezig met bestuurs- en onderwijsrecht. Het geeft mij veel voldoening om voor een cliënt juridisch het maximale uit een zaak te halen, maar daarbij ook altijd naar praktische oplossingen te kijken. Naast mijn werk als zit ik graag op de racefiets en houd ik van koken en goede muziek.

Tags

Archief

8,2

Verzekerde particulieren waarderen onze zaak behandeling met een 8,2;

>5000

Afgelopen maand ruim 5000 mensen geholpen met hun conflict;

>450

Bij ARAG staan altijd meer dan 450 juristen voor u klaar;