Melding verbergen

De ARAG-site maakt gebruik van cookies. Lees meer informatie over cookies.

Mijn auto stond bij de garage en is nu gestolen. Wat nu?

Geschreven door Sandra van Tilborg – van Dalen op 23-01-2017 | (2) reactie

Het zal u maar gebeuren. Uw auto staat bij de garage voor een reparatie of om verkocht te worden. ’s Nachts wordt hij gestolen. Wat dan? Betaalt de garagehouder uw schade, betaalt uw verzekering of draait u er zelf voor op?

Auto gestolen bij garage - ARAG

Garagehouder moet goed huisvader zijn

Of u juridische actie kunt ondernemen tegen de eigenaar van de garage hangt van veel factoren af. De centrale vraag is of de garagehouder zijn zorgplicht heeft geschonden. Met andere woorden: heeft hij zich wel als een goed huisvader gedragen? Er zijn diverse uitspraken van rechters waaruit blijkt dat als de garage zorgvuldig heeft gehandeld, de garage niet aansprakelijk is.

Garage wel aansprakelijk. Twee voorbeelden

De garage heeft uw auto in de werkplaats gestald en de werkplaats goed afgesloten. Maar de monteur heeft de autosleutels in het contact laten zitten. Hoewel er voldoende veiligheidsmaatregelen zijn getroffen, is de garage toch aansprakelijk. De sleutels hadden veiliger opgeborgen kunnen worden, bijvoorbeeld in een kluis.

Een ander voorbeeld. De garage ligt in een afgelegen omgeving. Binnen is geen plek meer, daarom parkeert de garagehouder uw auto op de openbare weg. De garagehouder is aansprakelijk voor schade omdat hij u erop had moeten wijzen dat de auto niet binnen gestald kon worden en u dus beter de auto later had kunnen brengen.

Garage niet aansprakelijk. Twee voorbeelden

U zet uw auto bij de garage neer en gooit de sleutels in de brievenbus. Die nacht wordt uw auto gestolen. De garagehouder is niet aansprakelijk omdat het algemeen bekend is dat bij garages nogal eens autosleutels uit de brievenbus worden gehengeld en de bijbehorende auto’s vervolgens worden gestolen.

Nog een voorbeeld. De Ferrari van Max wordt in de showroom van een garage neergezet voor de verkoop. Daar wordt de auto gestolen. Als Max zijn auto naar de garage brengt voor een reparatie, dan is er sprake van een bewaarnemingsovereenkomst. Maar dat was hier niet het geval. Er was geen intentie om de auto terug te geven. De garage heeft de zorgplicht niet geschonden en hoeft de schade van Max niet betalen. Hij kan de schadeclaim wel bij zijn verzekering indienen.

Tip: zeg de verzekering niet te snel op

De garage is dus alleen aansprakelijk voor de schade als er onzorgvuldig is gehandeld. Heeft de garage voldoende maatregelen getroffen om de schade te voorkomen, dan moet u zelf de schade dragen. Mijn tip is daarom om uw auto niet te snel uit de verzekering te halen als u de auto voor een kortere of langere tijd bij de garage stalt.

Deel dit artikel:

2 reactie

  • Stegeman 25-2-2017 12:51:33

    Onze camper staat voor de wintermaanden in een loods , samen met andere campers en caravans , dus officieel . Geldt hier hetzelfde voor wat betreft aansprakelijkheid als voor een garage bedrijf .

  • ARAG juristenpraktijk 6-3-2017 9:09:20

    Beste Stegeman, leuk dat u onze blogs leest en bedankt voor uw bericht. Onderstaand de inhoudelijke reactie van onze jurist Sandra van Tilborg-van Dalen die het blog geschreven heeft. Er zit wel een verschil in aansprakelijkheid tussen het stallen van een camper in een loods en het aanbieden van een auto bij een garage voor herstel of verkoop. Bij de eerste variant is er sprake van bewaarneming. Er wordt een overeenkomst gesloten waarbij wordt afgesproken dat de bewaarder goed voor de camper (of andere zaken) zorgt. Wanneer er dus iets met de camper gebeurd, zoals het stelen daarvan, is de bewaarder daarvoor aansprakelijk. Hij schendt immers de overeenkomst. De gesloten overeenkomst vormt de grondslag voor aansprakelijkheid. De bewaarder kan op grond van een tekortkoming in de nakoming van de overeenkomst worden aangesproken. De tweede variant verschilt daarvan. Immers, er wordt geen overeenkomst van bewaarneming gesloten, maar een overeenkomst tot herstel van de auto of verkoop van de auto. Dat is de verplichting die de garage heeft. Een bijkomstigheid is dat iemand zijn voertuig bij de garage moet stallen. Dit is dus geen overeenkomst van bewaarneming. Wanneer er dan iets met een voertuig gebeurd, zoals het stelen van het voertuig, is de garage niet per definitie aansprakelijk. Pas indien de garage niet zich als goed huisvader heeft gedragen, is er sprake van aansprakelijkheid. De gesloten overeenkomst met de garage ziet dus niet op bewaarneming, maar op herstel / verkoop van de auto.

Uw reactie

Bedankt voor uw reactie.

Reacties worden binnen 2 werkdagen door ARAG goedgekeurd, voordat ze onder het bericht verschijnen. U ontvangt hiervan bericht per email.

 
 
 

Sandra van Tilborg – van Dalen

Ik ben Sandra van Tilborg – van Dalen, privaatrechtelijk jurist en behandel veel burengeschillen. Ik probeer bij de behandeling daarvan ook altijd te zoeken naar een praktische oplossing.

Tags

Archief

8,2

Verzekerde particulieren waarderen onze zaak behandeling met een 8,2;

>5000

Afgelopen maand ruim 5000 mensen geholpen met hun conflict;

>450

Bij ARAG staan altijd meer dan 450 juristen voor u klaar;