Melding verbergen

De ARAG-site maakt gebruik van cookies. Lees meer informatie over cookies.

Vier argumenten die u niet moet gebruiken tegen een bouwvergunning

Geschreven door Rick Jongen op 23-02-2017 | (0) reactie

Uw buren gaan verbouwen. Een nieuwe dakkapel, een hoge uitbouw, een serre of een derde verdieping. De omgevingsvergunning is verleend en bekendgemaakt in het lokale krantje. Maar u bent niet blij met de verbouwplannen van uw buren en u wilt binnen de termijn van zes weken bezwaar maken tegen deze omgevingsvergunning. En natuurlijk met succes. Er zijn vier argumenten die u niet helpen bij uw bezwaar. Ik zie ze in praktijk vaak voorbijkomen.

ARAG - bezwaar tegen bouwvergunning

1. Inbreuk op privacy
Een veelgebruikt argument tegen het verlenen van de omgevingsvergunning is inbreuk op de privacy. Door de nieuwe dakkapel kunnen uw buren rechtstreeks in uw slaapkamer kijken. Daar bent u niet blij mee. Maar hoewel u recht heeft op privacy, is dit geen reden om de vergunning te weigeren.

2. Verlies van uitzicht
Ook verlies van uitzicht is een veelgenoemd bezwaar tegen bouwvergunningen. U zult maar ineens tegen een vijf meter hoge muur van een uitbouw aan moeten kijken. Maar als de uitbouw in het bestemmingsplan past, is het helaas lastig daar iets tegen te doen.

3. Vermindering van lichtinval of bezonning
De vijf meter hoge muur belemmert niet alleen uw uitzicht maar zorgt er ook voor dat er op uw terras opeens veel minder zon valt. Ook hier geldt: als de muur in het bestemmingsplan past, wordt het helaas lastig daar iets tegen te doen.

4. Waardevermindering van woning
U vreest niet alleen een inbreuk op uw privacy, verlies van uitzicht én vermindering van zon op uw terras; u wilt uw huis dit jaar nog te koop zetten. En de muur of de dakkapel zal vast van negatieve invloed zijn op de verkoopprijs. Maar ook hier geldt: ook als de nieuwbouw van de buren de waarde van uw woning verlaagt, kan de vergunning gewoon worden verleend.

Alleen deze vier argumenten helpen bij uw bezwaar

Maar met welke argumenten kunt u de bouw van de muur of de dakkapel dan wel tegenhouden? Er zijn vier argumenten die u kunt aanvoeren tegen het verlenen van een bouwvergunning:

  • strijd met het Bouwbesluit;
  • strijd met de bouwverordening;
  • strijd met het bestemmingsplan of;
  • strijd met de redelijke eisen van welstand.

Meer juridisch geldige argumenten zijn er in deze procedure niet. Maar de vier argumenten die ik eerder noemde, kunnen bijvoorbeeld wel weer een rol spelen als het naast een omgevingsvergunning voor bouwen, ook gaat om een omgevingsvergunning voor afwijken van het bestemmingsplan. De beoordeling of een omgevingsvergunning met succes kan worden aangevochten, vereist juridische deskundigheid. Het is daarom verstandig juridisch advies in te winnen.

Deel dit artikel:

Uw reactie

Bedankt voor uw reactie.

Reacties worden binnen 2 werkdagen door ARAG goedgekeurd, voordat ze onder het bericht verschijnen. U ontvangt hiervan bericht per email.

 
 
 

Rick Jongen

Mijn naam is Rick Jongen. Als jurist houd ik mij bij ARAG bezig met bestuurs- en onderwijsrecht. Het geeft mij veel voldoening om voor een cliënt juridisch het maximale uit een zaak te halen, maar daarbij ook altijd naar praktische oplossingen te kijken. Naast mijn werk als zit ik graag op de racefiets en houd ik van koken en goede muziek.

Tags

Archief

8,2

Verzekerde particulieren waarderen onze zaak behandeling met een 8,2;

>5000

Afgelopen maand ruim 5000 mensen geholpen met hun conflict;

>450

Bij ARAG staan altijd meer dan 450 juristen voor u klaar;