Melding verbergen

De ARAG-site maakt gebruik van cookies. Lees meer informatie over cookies.

Overlast van katten? Dit is wat u kunt doen.

Geschreven door Sandra van Tilborg-van Dalen op 15-11-2016 | (6) reactie

Katten zijn leuke, lieve en gezellige huisdieren. Althans, dat is de mening van velen. Er zijn ook mensen die een grote hekel hebben aan katten. Ook dat is logisch. Katten sproeien, poepen in de tuin en hebben op z’n tijd ruzie met andere huisdieren. Om nog maar te zwijgen over geluidsoverlast door een krolse kat. Heeft u overlast van een kat uit de buurt? Wat kunt u dan doen? Mag u maatregelen nemen? En wat zegt de wet over deze vorm van overlast?

ARAG_man met kat op de bank

Geen wettelijke bepalingen

Er is in de wet nergens bepaald dat een kat niet buiten mag rondlopen. Ook is niet bepaald dat een kat zich niet op een ander perceel mag bevinden of dat de bezitter van een kat hier aanwijzingen voor moet geven. Dat zou ook geen zin hebben; katten houden zich immers niet aan perceelgrenzen. Het zijn van origine roofdieren en behoren buiten te leven. U kunt dus niet verlangen dat de kattenbezitter de kat binnenshuis houdt.

Overlast. Gedogen of niet?

In een dichtbevolkt land als Nederland moet een bepaalde mate van hinder en overlast gedoogd worden. Dit betekent dus ook dat u overlast van katten uit de buurt moet dulden. Uit de rechtspraak blijkt dat u alleen in extreme gevallen (juridisch) iets aan de overlast kunt doen. Zoals in zaken met opvanghuizen voor katten of de Stichting Dierenthuis. Bij die laatste zaten op enig moment 1500 katten. Daar ervaarden vele omwonenden overlast van en klaagden hier dan ook over.

Is er dan niets tegen kattenoverlast te doen?

Er is slechts één gepubliceerde uitspraak over kattenoverlast in de privésfeer. Maar dit was er wel één waarbij klagende omwonenden gelijk kregen van de rechter. Wat was het geval? Een particulier hield 18 katten, maar er waren maar drie kattenbakken. De eigenaar van de katten was vaak afwezig en zorgde niet erg goed voor de katten. Een aantal omwonenden klaagden over stankoverlast. De rechter besloot in deze zaak dat de eigenaar slechts drie katten mocht houden. De conclusie is dat het hebben van huisdieren een privéaangelegenheid is. Hierbij hoort ook de beslissing over het aantal huisdieren en de keuze van een binnen- of buitenkat. Juridisch kunt u dus richting de katteneigenaar weinig doen als u overlast ervaart.

Katten verjagen door praktische maatregelen te treffen

Het is toegestaan dat u zelf maatregelen treft om kattenoverlast te beperken. U kunt bijvoorbeeld netoverspanning oftewel kattenschrikdraad monteren. Let op dat u dit alleen op uw eigen terrein mag doen. Een diervriendelijke oplossing is het plaatsen van kleine apparaten die een hoogfrequent geluid produceren dat katten afschrikt. Hierdoor heeft u in ieder geval minder katten in uw tuin.

Wilt u meer lezen over overlast door huisdieren? Bijvoorbeeld als er sprake is van schade? Lees dan hier verder over aansprakelijkheid voor huisdieren

Deel dit artikel:

6 reactie

 • Titia 23-12-2016 10:16:16

  Strooi koffie drap/prut waar gepoept is( kat komt daar vaak terug), ze krijgen de drap tussen de tenen en willen dat weg likken maar dat is erg vies! Ze zoeken dan een andere plaats!

 • Cees Amsterdam 23-12-2016 11:02:33

  ik lees net last van katten, mijn probleem is groter, ik heb een vw fox, de motorkap loopt nogal schuin af, er is een kat die graag in het zonnetje wil liggen,, springt op de motorkap en gebruikt zn nagels om niet terug te glijden met de nodige krassen tot gevolg, gaat dan op de ruitenwissers liggen, ja wat kun je doen??

 • Cees Amsterdam 23-12-2016 11:25:35

  ik rijd een vw fox, de motorkap loopt nogal af, een kat uit de buurt mag graag in het zonnetje liggen, springt dan tot halverwege de motorkap, zet dan zn nagels uit om niet terug te glijden en gaat dan op de ruitenwissers/raam liggen, u begrijpt het al, krassen op de motorkap, moet je dit dulden? en meer autos hebben er last van, de kat is van smorgens tot snachts buiten.

 • Rob Tilli 23-12-2016 12:50:38

  Wat nu? Stel, mijn buren plaatsen een hoogfrequent geluid producerend "diervriendelijk" kattenverjaagapparaat. Mijn katten vinden dat apparaat helemaal niet zo diervriendelijk en blijven daar dus uit de buurt, echter enkele meters verder bevindt zich mijn tuin en achterdeur met kattenluik, mijn katten blijven nu ook daar uit de buurt, komen niet meer thuis en gaan zwerven. Het geluid van het apparaat draagt verder dan de tuingrens, daar hebben zowel ik en als mijn katten last van. Nu zijn mijn katten verdwenen. Is het plaatsen van dergelijk apparaat nu een juridisch verantwoorde oplossing voor het probleem? Wat betekent "diervriendelijk" precies, het lijkt wel elke vorm van maatregelen zolang je dieren maar niet verwond (fysiek en/of mentaal) of vermoord. Mijn inziens tast genoemd apparaat het welbehagen van het dier in zijn vertrouwde omgeving onacceptabel aan. Het is moedwillig ver dragend geluidoverlast teweegbrengen waar andere wezens last van hebben, dat mag toch niet mogen. Graag uw reactie(s).

 • Sonak 2-4-2017 21:06:21

  Ik heb geregeld last van een kat in de buurt die bij mij naar binnen glipt zodra mijn voordeur open gaat (en wij naar binnen gaan of naar buiten gaan) De eigenaar vindt het mijn verantwoordelijkheid om mijn deur dicht te houden. Vandeweek was het weer eens zover en was de kat weer naar binnen geglipt met de nodige stress aan mijn kant want die kat was dus niet te vangen (is een tamme kat volgens eigenaar). Ik vind het zijn verantwoordelijkheid om zijn kat binnen te houden. blijkbaar weet dit beest niet waar zijn thuis is want hij zit altijd bij mij voor de deur ondanks verschillende pogingen om het beest te verjagen. Nu is er schade aangericht omdat het beest in de gordijnen heeft gehangen. Hoe krijg ik de eigenaar zover dat hij zijn verantwoordelijkheid neemt? Dat beest bevindt zich steeds op mijn erf zonder toestemming. Te weten, mijn oprit wat mijn grondgebied is.

 • ARAG juristenpraktijk 4-4-2017 15:26:22

  Dag Sonak, Bedankt voor uw reactie. In antwoord hierop; een kat hoeft niet binnenshuis te blijven en hoeft zich ook niet aan de perceelsgrenzen te houden. Aan de overlast die wordt ervaren kan niets gedaan worden (behalve eerst goed kijken voordat de deur wordt geopend). Wanneer de kat echter schade berokkend, bijvoorbeeld schade aan de gordijnen, is de eigenaar van de kat wel aansprakelijk. Het is dan wel aan de gedupeerde op te bewijzen dat de betreffende kat de schade heeft veroorzaakt. Film dan bijvoorbeeld terwijl de kat binnen loopt.

Uw reactie

Bedankt voor uw reactie.

Reacties worden binnen 2 werkdagen door ARAG goedgekeurd, voordat ze onder het bericht verschijnen. U ontvangt hiervan bericht per email.

 
 
 

Sandra van Tilborg-van Dalen

Ik ben Sandra van Tilborg – van Dalen, privaatrechtelijk jurist en behandel veel burengeschillen. Ik probeer bij de behandeling daarvan ook altijd te zoeken naar een praktische oplossing.

Tags

Archief

8,2

Verzekerde particulieren waarderen onze zaak behandeling met een 8,2;

>5000

Afgelopen maand ruim 5000 mensen geholpen met hun conflict;

>450

Bij ARAG staan altijd meer dan 450 juristen voor u klaar;