Melding verbergen

De ARAG-site maakt gebruik van cookies. Lees meer informatie over cookies.

De inspectieronde : méér dan een formaliteit

Geschreven door Sander Harpman op 08-03-2016 | (0) reactie

Eindelijk is de dag aangebroken…. de dag dat je de sleutels krijgt van de jaren ’30-woning waar je al jaren van droomt. Vanmiddag naar de notaris voor het tekenen van de eigendomsakte. Daarvoor nog even snel een rondje door de woning lopen. Om te controleren of het huis leeg is en om de meterstanden te noteren. Niet meer dan een formaliteit, toch?

ARAG | inspectieronde - blog

Geen verplicht nummer
Veel kopers van een bestaande woning beschouwen de inspectieronde (voorafgaand aan de afspraak bij de notaris) inderdaad als een formaliteit. Soms blijft een inspectieronde zelfs helemaal achterwege. Dat is niet verstandig. De inspectieronde is een belangrijk moment en geen ‘verplicht nummer’. Vanaf het moment dat partijen hun handtekening bij de notaris hebben gezet, komt de woning voor risico van de nieuwe eigenaar. Voor een gebrek dat al voor de eigendomsoverdracht zichtbaar was kan de verkoper niet meer worden aangesproken. Maar gebreken die tijdens de inspectieronde aan bod komen, vormen hier een uitzondering op.

Neem de tijd
Het is dus belangrijk om de inspectieronde zorgvuldig uit te voeren en om kritisch te zijn. Dit geldt helemaal als er tussen het sluiten van de koopovereenkomst en de dag van levering een lange periode heeft gezeten of als het huis al een tijdje leeg staat.
Draai de kranen open, check de verwarming, spoel het toilet een aantal keer door. Vergeet bijvoorbeeld ook niet om de keukenapparatuur te controleren. En laat desnoods het bad vol lopen.
Voor de meeste mensen is de aankoop van een woning de grootste uitgave die ze in hun leven doen. Daar mag je dus best even de tijd voor nemen.

Leg het vast
Loop je tijdens de inspectie aan tegen een gebrek waar je geen rekening mee hoefde te houden? Zorg er dan voor dat het gebrek op het inspectierapport wordt genoteerd. Ook afspraken die je met de verkoper maakt over herstel of nader onderzoek moeten schriftelijk worden vastgelegd. Beperk je daarbij niet tot het noteren van enkele steekwoorden waarover later discussie kan ontstaan. Omschrijf het gebrek en de eventuele afspraken zo concreet mogelijk en vertrouw niet blindelings op mondelinge toezeggingen van de verkoper.

Reparatie goed uitgevoerd?
Soms heeft de verkoper op grond van de koopovereenkomst de verplichting op zich genomen om iets te herstellen. De inspectieronde is dan de laatste mogelijkheid om te controleren of de reparatie deugdelijk is uitgevoerd. Ook hierbij is een kritische blik van groot belang. Het gebeurt namelijk nog weleens dat een verkoper zich tot een provisorische reparatie beperkt. Zo kan een lekkage die op het oog verholpen is bij de eerste de beste regenbui weer de kop opsteken.

Bedrag in depot
Komt er tijdens de inspectieronde onverhoopt een groot gebrek aan het licht? De koper kan er dan, in het uiterste geval voor kiezen om niet mee te werken aan de eigendomsoverdracht. Als alternatief kunnen partijen afspreken om de levering door te laten gaan maar een gedeelte van de koopsom in depot bij de notaris te houden. Dit bedrag moet in verhouding staan tot het betreffende gebrek. Partijen dienen dan wel af te spreken wanneer, aan wie en onder welke voorwaarden het depotbedrag moet worden uitgekeerd.

Lees hier waar u nog meer op moet letten bij het kopen van een woning.

Deel dit artikel:

Uw reactie

Bedankt voor uw reactie.

Reacties worden binnen 2 werkdagen door ARAG goedgekeurd, voordat ze onder het bericht verschijnen. U ontvangt hiervan bericht per email.

 
 
 

Sander Harpman

Na de nodige ervaring bij andere juridische dienstverleners te hebben opgedaan, ben ik in 2007 bij ARAG aan de slag gegaan. Binnen onze organisatie houd ik mij vooral met contractenrecht en onroerend goedrecht bezig. Het daadwerkelijk kunnen helpen van mensen blijft voor mij de mooiste kant van het juridische vak.  

Archief

8,2

Verzekerde particulieren waarderen onze zaak behandeling met een 8,2;

>5000

Afgelopen maand ruim 5000 mensen geholpen met hun conflict;

>450

Bij ARAG staan altijd meer dan 450 juristen voor u klaar;