Melding verbergen

De ARAG-site maakt gebruik van cookies. Lees meer informatie over cookies.

De laatste 3 weken een andere juf. Onderwijs in spagaat door WWZ.

Geschreven door Linda Corvers op 08-07-2016 | (0) reactie

Petities en hartenkreten van bezorgde ouders: zij hebben te horen gekregen dat hun kind de laatste weken een andere leerkracht krijgt. De reden? De inwerkingtreding van de WWZ. Sinds 1 juli 2016 is ook in het onderwijs de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) volledig van kracht. Dat betekent dat het gedaan is met een onbeperkt aantal contracten bij vervangingen (binnen een tijdbestek van 3 jaar). En dat kan zomaar betekenen dat er een onbekende juf voor de klas komt te staan.

ARAG_lerares bij schoolbord

Sinds 1 juli 2016 geldt in het primair onderwijs dat er 6 tijdelijke contracten mogen worden gegeven in een periode van 3 jaar. Dit is overigens al het dubbele van de wettelijke regeling. Deze afwijking is in bepaalde situaties toegestaan. Dit hebben de CAO partijen op  de valreep voor 1 juli afgesproken.

WWZ onwerkbaar in het onderwijs?

Zes contracten lijkt veel, maar is dit in het onderwijs niet: een vervanging van een dag bij bijvoorbeeld ziekte of een sterfgeval in de familie is al vervanging. Deze keten van zes contracten begint pas opnieuw indien een werknemer minimaal 6 maanden niet meer de betreffende onderwijsinstelling heeft gewerkt. Deze afwijking enkel in geval van vervanging. Bij een regulier tijdelijk contract geldt deze afwijking niet. Onwerkbaar, zo vinden veel schoolbesturen die gehoopt hadden dat minister Asscher voor het onderwijs niet enkel in het belang van de leerkrachten maar ook de kinderen een uitzondering zou maken. Vooralsnog tevergeefs.

In de spagaat
Als moeder van een dochter van 6 die in groep 2 zit, begrijp ik de ouders uiteraard volkomen. Als jurist begrijp ik de schoolbesturen echter ook. Men moet het doen met het budget dat men heeft. Een extra kostenpost kan men er niet bij hebben op de balans. Ook al vinden de schoolbesturen het zeer spijtig afscheid te nemen van veelal zeer gedreven goede leerkrachten. Jonge leerkrachten die nu mogelijk hun heil elders gaan zoeken, terwijl er over enkele jaren een tekort aan leerkrachten gaat zijn. Eerder actie ondernemen was ook geen oplossing. Dit zou praktisch gezien ook problemen hebben opgeleverd, bijvoorbeeld dat men contracten voor niets niet zouden hebben verlengd. Dit was in het belang van het kind wellicht beter geweest. Maar het belang van de individuele werknemer zou erbij niet zijn gebaat: die was zijn baan nog eerder kwijt geweest en had moeten wijken voor een collega met een eerste contract in de keten. Kortom, de WWZ zorgt voor een spagaat.

Hopelijk past minister Asscher de wet toch op korte termijn aan zodat problemen op de lange termijn voorkomen worden. Immers, het doel van deze ketenregeling was werknemers eerder aan een vast contract helpen. Voor nu hebben verschillende schoolbesturen in de vorm van samenwerkingen met andere besturen/stichtingen een alternatief gevonden. Niet perfect maar in ieder geval, zo lijkt het, onder de WWZ, de beste oplossing.

Deel dit artikel:

Uw reactie

Bedankt voor uw reactie.

Reacties worden binnen 2 werkdagen door ARAG goedgekeurd, voordat ze onder het bericht verschijnen. U ontvangt hiervan bericht per email.

 
 
 

Linda Corvers

Ik ben Linda Corvers. Als jurist houd ik mij bezig met arbeids-, onderwijs- en ambtenarenrecht. Diversiteit en uitdaging zijn de twee sleutelwoorden die passen bij mijn digitale dossierkast. Mijn streven is om voor cliënten juridisch het maximale uit de zaak te halen én hen met vertrouwen naar de toekomst te laten kijken. Ik heb twee dochters. Voor de school van mijn oudste dochter zit ik bij de GMR. Dit is de OR van de Stichting waar haar school onder valt. Op deze manier komt mijn juridische kennis en ervaring ook privé van pas.

Tags

Archief

8,2

Verzekerde particulieren waarderen onze zaak behandeling met een 8,2;

>5000

Afgelopen maand ruim 5000 mensen geholpen met hun conflict;

>450

Bij ARAG staan altijd meer dan 450 juristen voor u klaar;