Melding verbergen

De ARAG-site maakt gebruik van cookies. Lees meer informatie over cookies.

Uit het oog, in het hart

Geschreven door Erwin Ris op 15-10-2015 | (0) reactie

Buren kunnen elkaar soms niet luchten of zien. Daarom is het handig dat er in de wet staat dat de ene buur bij de rechter kan vorderen dat de andere buur meewerkt aan het plaatsen van een 2 meter hoge ‘scheidsmuur’ op de erfgrens. De kosten moeten gedeeld worden en de schutting (want daar komt het in de regel op neer) wordt gemeenschappelijk eigendom.

ARAG_burengeschil

Botsende karakters
In de zaak waar het hier over gaat was die wettelijke regel ook een uitkomst voor mijn cliënten. Het betrof een echtpaar van rond de vijftig. Zonder meer aardige mensen, maar met een ietwat gereserveerde persoonlijkheid en ook wat stijf in hun communicatie met de buitenwereld. Tot die buitenwereld behoorde ook de buurman: al wat ouder, met z’n hart op de tong. In één en hetzelfde gesprek kon hij van vrolijk popiejopie naar uitbundig kwaad en weer terug gaan.

Lelijke heg
Gelet op deze botsende karakters was het dus geen wonder dat de burenrelatie al snel ernstig bekoelde toen zich een klein probleempje aandiende over de heg die tussen de twee percelen in stond. Die heg was van de buurman. Deze stond op zijn grond, was twee meter dik (waarvan één meter boven de grond van mijn cliënten hing) en bood dus jarenlang voldoende privacy. Maar inmiddels zag ie er een beetje mottig uit, met bruine plekken en grote gaten erin. Toen mijn cliënten de buurman vroegen of de heg niet ‘gerenoveerd’ kon worden, door er wat nieuwe planten in te plaatsen, werden ze min of meer uitgelachen. Toen mijn cliënten daarna op eigen initiatief  de heg zelf wat bijsnoeiden, was het burengeschil een feit. Tot en met tussenkomst van de politie aan toe.

De oplossing
Om een lang verhaal kort te maken: het probleem tussen deze buren is grotendeels opgelost nadat de rechter toestemming gaf  om een hardhouten schutting op de erfgrens te plaatsen.  Terwijl de gerechtelijke procedure al liep probeerde de buurman, die boef, nog slinks onder deze schutting uit te komen. Hij plaatste aan zijn kant van de heg een gammel hekwerkje van 1.80 meter hoog en liet daar een snelgroeiende klimop tegenaan groeien. Op die manier hadden mijn cliënten voldoende privacy, zo betoogde hij. Helaas voor de hem ging de rechter daar niet in mee; hij vond niet dat het hekwerkje een ‘scheidsmuur’ opleverde.

De buren spreken elkaar weer
En nu, een paar maanden later, staat er een mooie schutting tussen de percelen in. En ik hoor van mijn cliënten dat de burenrelatie zich langzaam aan het herstellen is: een nies aan hun kant van de schutting werd laatst beantwoord met een vriendelijk proost!vanaf de andere kant. Ach ja.
Deel dit artikel:

Uw reactie

Bedankt voor uw reactie.

Reacties worden binnen 2 werkdagen door ARAG goedgekeurd, voordat ze onder het bericht verschijnen. U ontvangt hiervan bericht per email.

 
 
 

Erwin Ris

Mijn naam is Erwin Ris, ik houd mij bij ARAG bezig met privaatrecht (ruzies tussen (rechts)personen onderling) en daarbinnen doe ik vrij veel burenrecht. Burenzaken vind ik leuk en interessant, vanwege het ‘menselijke’ aspect (zeg maar: de emoties).

Tags

Archief

8,2

Verzekerde particulieren waarderen onze zaak behandeling met een 8,2;

>5000

Afgelopen maand ruim 5000 mensen geholpen met hun conflict;

>450

Bij ARAG staan altijd meer dan 450 juristen voor u klaar;