Melding verbergen

De ARAG-site maakt gebruik van cookies. Lees meer informatie over cookies.

Smartengeld record verbroken

Geschreven door Patricia Mannaart op 27-11-2015 | (0) reactie

In mijn blog van februari schreef ik over de achterblijvende smartengeldbedragen in Nederland. Het hoogst uitgekeerde smartengeldbedrag stamde toen uit 2007 en bedroeg bijna € 150.000,-. Dit bedrag werd toegewezen aan het slachtoffer van een poging tot moord. Direct na publicatie van mijn blog werd het record verbroken: de rechter wees toen nét iets meer toe en dit smartengeldbedrag werd toegekend aan een vrouw die door haar ex-partner was overgoten met zwavelzuur.

Smartengeld_ARAG

Records verbroken: toevallig of is er een verandering ingezet
De afgelopen maand is het smartengeldrecord tweemaal verbroken en de grote vraag is of dit toevalligheden zijn of dat er daadwerkelijk een verandering is ingezet. Al jarenlang klinken er geluiden uit de beroepsgroep dat we in Nederland achterlopen met de bedragen en dat deze omhoog moeten. Ik heb het vermoeden dat dit laatste nu ook tot de rechters en de verzekeraars is doorgedrongen en ik denk en hoop dat we de goede weg zijn ingeslagen.

€ 200.000, - Smartengeld: het eerste record
Op 11 november jl. heeft de Rechtbank Gelderland een bedrag van € 200.000,- smartengeld toegekend aan het slachtoffer van een brandstichting. Het slachtoffer liep zeer ernstige brandwonden op nadat een drietal mannen een molotovcocktail door een ruit van zijn woning naar binnen had gegooid. De brandbom kwam terecht in het bed waarin de man lag te slapen en het huis is in brand gevlogen. Volgens de artsen is 78,5% van zijn totale huidoppervlak verbrand, de littekens over zijn hele lijf zullen altijd zichtbaar blijven en de man kampt de rest van zijn leven met grote bewegingsbeperkingen door zenuwschade. Het slachtoffer is grotendeels afhankelijk geworden van hulp van derden in zijn persoonlijke verzorging en huishoudelijke taken. Werken kan het slachtoffer niet meer en hij is in een sociaal isolement geraakt. Volgens de rechtbank is de man voor de rest van zijn leven gehandicapt en op basis van al het bovenstaande besluit de rechtbank om de drie mannen te veroordelen in het betalen van een smartengeldvergoeding aan het slachtoffer van € 200.000,-.

Opnieuw een record
Negen dagen na deze uitspraak van de rechtbank kopten de kranten dat het UMCU de hoogste smartengeldvergoeding ooit had uitgekeerd: een bedrag van € 350.000,- . Het record is dus opnieuw verbroken. In deze zaak ging het om een vrouw van nu 55 jaar oud. Vier jaar geleden is bij deze mevrouw baarmoederweefsel weggenomen en onderzocht, van dit laatste was de vrouw trouwens niet op de hoogte. Het weefsel bevatte kwaadaardige cellen, maar omdat haar behandelend arts de uitslag van het biopt niet heeft gezien -volgens hem omdat er net een overgang naar digitale dossiers was- werd de vrouw hierover niet ingelicht. In 2013 kreeg een onderzoeker de uitslag bij toeval onder ogen en de diagnose baarmoederhalskanker kon worden vastgesteld. De vrouw is vervolgens onderzocht en gebleken is dat de kanker is uitgezaaid. De vrouw heeft naar verwachting nog ongeveer een jaar te leven. Het is opmerkelijk te noemen dat iemand met zo’n korte levensverwachting zo’n hoge smartengeldvergoeding ontvangt.

Hoogte smartengeld stijgt explosief
De beide zaken zijn opvallend, omdat de hoogte van het smartengeld ineens explosief lijkt te stijgen. De twee zaken mogen echter niet één op één met elkaar vergeleken worden. In de eerste zaak ligt een gerechtelijk vonnis aan de toewijzing ten grondslag. In de tweede zaak is het smartengeld tussen partijen onderling overeengekomen in een vaststellingsovereenkomst, dus zonder tussenkomst van de rechter.

Nederlandse vergoedingen in lijn met buurlanden
Hoe dan ook, de smartengeldbedragen lijken te stijgen in Nederland en dat is goed nieuws, want we liepen flink achter op onze buurlanden. Wat mij betreft moeten we er wel voor waken dat we in Nederland geen Amerikaanse toestanden krijgen, maar daar zijn we nog lang niet en we lijken nu de goede weg ingeslagen te zijn. Ik ben heel benieuwd wanneer het record opnieuw verbroken wordt.

Deel dit artikel:

Uw reactie

Bedankt voor uw reactie.

Reacties worden binnen 2 werkdagen door ARAG goedgekeurd, voordat ze onder het bericht verschijnen. U ontvangt hiervan bericht per email.

 
 
 

Patricia Mannaart

Mijn naam is Patricia Mannaart. Sinds december 2012 ben ik werkzaam bij ARAG als letselschadejuriste. Het geeft mij heel veel voldoening om cliënten juridisch en soms ook praktisch bij te staan in vaak één van de moeilijkste periodes in hun leven.

Tags

Archief

8,2

Verzekerde particulieren waarderen onze zaak behandeling met een 8,2;

>5000

Afgelopen maand ruim 5000 mensen geholpen met hun conflict;

>450

Bij ARAG staan altijd meer dan 450 juristen voor u klaar;