Melding verbergen

De ARAG-site maakt gebruik van cookies. Lees meer informatie over cookies.

Recht van overpad. Wat nu?

Geschreven door Erwin Ris op 13-05-2015 | (0) reactie

Alweer een tijdje geleden werd ik opgebeld door een vriend die een juridisch adviesje nodig had. Hij had een huis op het oog, in de buurt van Haarlem, maar in de achtertuin had de buurman wel een recht van overpad. Wat ik er van vond, van zo’n recht van overpad. Nooit doen zei ik, dat levert gegarandeerd problemen op.

ARAG-rechtvanoverpad

Recht van overpad, wat is dat?
Wat is dat, een recht van overpad? Daarvan is sprake als buurman A over de grond van buurman B mag lopen (of rijden) om op die manier vanaf de openbare weg zijn eigen perceel te bereiken. Dat recht (ook wel ‘erfdienstbaarheid’ genoemd) is vastgelegd in een notariële akte die bij het kadaster is ingeschreven en zit vast aan beide percelen. Dus als A zijn huis verkoopt, mag ook de nieuwe eigenaar gebruik maken van het recht van overpad. Net zoals de koper van het huis van B moet toestaan dat de buurman over zijn grond gaat.

Recht van overpad, nooit doen?
Dat een recht van overpad altijd problemen oplevert, dat is natuurlijk een beetje overdreven. (Hier toont zich een beroepsdeformatie: als advocaat zie ik de zaken waarin het mis gaat. Maar gelukkig gaat het in de meeste gevallen goed.) Maar toch, als ik zelf op huizenjacht zou zijn, zou ik er toch wel héél erg goed over nadenken, over zo’n recht van overpad. Als je aardige buren krijgt, dan hoeft het misschien niet zo’n probleem te zijn dat je ze regelmatig in jóuw of in hún achtertuin tegenkomt. Maar buren kunnen ook wel eens -gaan- tegenvallen (zelf kom ik in mijn werk vreselijke exemplaren tegen). En dan voelt het ongetwijfeld anders, dat recht van overpad.

Recht van overpad, er maar het beste van hopen
En die vriend van mij, heeft die zich nog wat van mijn advies aangetrokken? Welnee, het was liefde op het eerste gezicht en dat huis is nu van hem. En de nieuwe buren, dat bleken schatten van mensen te zijn. (Maar zelf -daar heb je die beroepsdeformatie weer- houd ik natuurlijk mijn vingers gekruist!)

 

Deel dit artikel:

Uw reactie

Bedankt voor uw reactie.

Reacties worden binnen 2 werkdagen door ARAG goedgekeurd, voordat ze onder het bericht verschijnen. U ontvangt hiervan bericht per email.

 
 
 

Erwin Ris

Mijn naam is Erwin Ris, ik houd mij bij ARAG bezig met privaatrecht (ruzies tussen (rechts)personen onderling) en daarbinnen doe ik vrij veel burenrecht. Burenzaken vind ik leuk en interessant, vanwege het ‘menselijke’ aspect (zeg maar: de emoties).

Tags

Archief

8,2

Verzekerde particulieren waarderen onze zaak behandeling met een 8,2;

>5000

Afgelopen maand ruim 5000 mensen geholpen met hun conflict;

>450

Bij ARAG staan altijd meer dan 450 juristen voor u klaar;