Melding verbergen

De ARAG-site maakt gebruik van cookies. Lees meer informatie over cookies.

Is schade door een terroristische aanslag verzekerd?

Geschreven door Sander Harpman op 05-03-2015 | (0) reactie

De aanslag op de redactie van Charlie Hebdo. Het oprollen van een terreurcel in België. Een schutter in het centrum van Kopenhagen. De eerste maanden van 2015 hebben helaas bevestigd dat de kans op terroristische aanslagen in Europa, en daarmee ook in Nederland, nog steeds groot is.

ARAG-vallende-bouwstenen

Ben ik verzekerd?
Een terreurdaad heeft ingrijpende gevolgen. In de eerste plaats natuurlijk voor de slachtoffers en nabestaanden. Maar er kan ook sprake zijn van grote materiële schade, zoals beschadigde woningen en kantoorpanden. Er zullen weinig mensen zijn die hun verzekeringspolis nalopen om te kijken of dergelijke schade door de verzekeringsmaatschappij wordt vergoed. De enkeling die dit wel doet zal waarschijnlijk de ‘terrorisme-clausule’ tegenkomen. Wat betekent dit?

Terrorisme-clausule
Schade die wordt veroorzaakt door terrorisme wordt binnen de verzekeringswereld als een aparte categorie gezien en is opgenomen in de zogeheten terrorisme-clausule. Aanslagen zijn enorm risicovol, zo bleek wel op 9/11.  Naar aanleiding hiervan is door Nederlandse verzekeraars de zogenoemde Nederlandse Herverzekeringsmaatschappij voor Terrorismeschaden opgericht met als doel het gezamenlijk dragen van de risico’s van terrorisme. ARAG is hier ook bij aangesloten.  

€ 1 miljard als maximum
De Herverzekeringsmaatschappij stelt een maximum aan het bedrag dat in totaal aan gedupeerden van terrorisme kan worden uitgekeerd.  Op dit moment bedraagt het maximum 1 miljard euro per jaar. Als de claims van alle gedupeerden samen boven dit bedrag uitkomen, krijgen alle slachtoffers een vergoeding naar evenredigheid.

Wat als….?
Op het eerste gezicht lijkt een miljard euro veel. Maar wat nu als een bomaanslag op de ambtswoning van de burgermeester van Amsterdam de halve Herengracht in puin legt? Als een dergelijk rampscenario zich voltrekt dan lijkt het mij sterk dat alle schade kan worden vergoed. Aan de andere kant, hoe hoog het maximum ook is, geen enkele verzekeringsmaatschappij zal de emotionele en maatschappelijke impact van een terreurdaad kunnen verzachten. 

Deel dit artikel:

Uw reactie

Bedankt voor uw reactie.

Reacties worden binnen 2 werkdagen door ARAG goedgekeurd, voordat ze onder het bericht verschijnen. U ontvangt hiervan bericht per email.

 
 
 

Sander Harpman

Na de nodige ervaring bij andere juridische dienstverleners te hebben opgedaan, ben ik in 2007 bij ARAG aan de slag gegaan. Binnen onze organisatie houd ik mij vooral met contractenrecht en onroerend goedrecht bezig. Het daadwerkelijk kunnen helpen van mensen blijft voor mij de mooiste kant van het juridische vak.

Tags

Archief

8,2

Verzekerde particulieren waarderen onze zaak behandeling met een 8,2;

>5000

Afgelopen maand ruim 5000 mensen geholpen met hun conflict;

>450

Bij ARAG staan altijd meer dan 450 juristen voor u klaar;