Melding verbergen

De ARAG-site maakt gebruik van cookies. Lees meer informatie over cookies.

Voorkom financieel leed met een ongevallenverzekering of schadeverzekering voor inzittenden of opzittenden

Geschreven door Patricia Mannaart op 28-07-2015 | (0) reactie

Mensen kunnen letsel oplopen door eigen toedoen of door toedoen van een ander. Wanneer een ander aansprakelijk is, kan de letselschade verhaald worden op deze andere partij. Maar wat nu als je letsel oploopt door eigen toedoen?  In dat geval kun je een beroep doen op een ongevallenverzekering of  op een  schadeverzekering voor in-/opzittenden. Mits je deze afgesloten hebt uiteraard.

ARAG_Auto-reizenmetkind

Wat is het  verschil tussen de ongevallenverzekering en de schadeverzekering voor in-/opzittenden
De ongevallenverzekering is een zogenoemde sommenverzekering. Dit betekent dat een ongevallenverzekeraar bij blijvende invaliditeit of overlijden een (percentage van de) verzekerde som uitkeert. Of je nu zelf aansprakelijk bent of een ander. Zo komt het voor dat mensen die bijvoorbeeld een pink verliezen door een ongeval een bedrag van € 4.000,- uitgekeerd krijgen. Dit is een vast bedrag en er wordt niet gekeken naar wat de daadwerkelijke schade is. Uiteraard ligt in veel gevallen het totale letselschadebedrag vele malen hoger dan de uitkering.

Een in-/opzittendenverzekering is een schadeverzekering. Dat houdt in dat de verzekeraar de daadwerkelijk geleden letselschade vergoedt en dat het slachtoffer volledig schadeloos gesteld wordt. Bij een in-/ opzittendenverzekering hoeft geen sprake te zijn van blijvende invaliditeit of van overlijden alvorens de verzekeraar overgaat tot uitkering.

Voorbeeld 1: De ongevallenverzekering
Stel, je staat op een mooie zomerdag op een ladder tegen je huis aan om de ramen van de bovenverdieping te zemen. De ladder glijdt weg, je komt ten val en je breekt je rug waardoor je de rest van je leven zwaar beperkt blijft. In zo’n geval kun je, tenzij er een gebrek aan de ladder is waarvoor de fabrikant aansprakelijk gehouden kan worden, de letselschade op niemand verhalen. In dat geval biedt een ongevallenverzekering uitkomst en krijg je een percentage van de verzekerde som uitgekeerd.

Voorbeeld 2: De schadeverzekering voor in/-opzittenden
Onlangs heb ik een jongen van rond de 20 jaar bijgestaan die achterop zijn voorganger reed toen hij een file naderde. Deze cliënt werd van zijn motor gelanceerd en liep bij het ongeval naast zwaar gekneusde ribben, twee gebroken schouders en twee gebroken sleutelbenen op. Hij heeft  ruim vier maanden niet kunnen werken en had daardoor in die periode geen inkomen. Daarnaast had hij onder andere te maken met medische kosten door operaties.  Zijn schade was niet verhaalbaar op de verzekeraar van de auto voor hem, deze auto remde immers niet zonder verkeersnoodzaak en cliënt had te weinig afstand gehouden. Gelukkig had hij  een schadeverzekering voor opzittenden afgesloten en kon ik hem bijstaan in het verhalen van de letselschade op zijn verzekeraar die vervolgens alle kosten heeft vergoed. Bovendien kreeg hij een smartengeldvergoeding uitgekeerd en is hij dus volledig schadeloos gesteld. Als  hij niet zelf een schadeverzekering had afgesloten, had hij een groot financieel probleem gehad.

Mijn advies: sluit een in-/opzittendenverzekering af bij uw auto-, brommer- of motorverzekering
Niemand zit te wachten op financiële problemen na een ongeval, zeker niet als je blijvend invalide raakt of er zelfs sprake is van overlijden. Indien je een ongevallenverzekering hebt afgesloten, doet de verzekeraar een beperkte uitkering die vaak de schade bij lange na niet volledig dekt. Als  je echter gewond raakt zonder dat er sprake is van blijvende invaliditeit, heb je aan zo’n verzekering niets.

Een in-/opzittendenverzekering is wat mij betreft onmisbaar en ik zou een ieder dan ook willen adviseren om een dergelijke verzekering af te sluiten. Wanneer je door eigen toedoen een ongeval met de auto, motor of brommer krijgt of  een ander jou een ongeval aandoet, maar je kunt niet bewijzen dat diegene aansprakelijk is, blijf je niet met de letselschade zitten. Voor maar een paar euro per maand sluit je zo’n verzekering af en je sluit er hele grote financiële risico’s mee uit, zeker als je vaak op de weg zit

Wij staan cliënten bij in het verhalen van letselschade op schadeverzekeraars. Mocht u onze hulp wensen, dan staan mijn collega’s en ik graag voor u klaar.

 

 

Deel dit artikel:

Uw reactie

Bedankt voor uw reactie.

Reacties worden binnen 2 werkdagen door ARAG goedgekeurd, voordat ze onder het bericht verschijnen. U ontvangt hiervan bericht per email.

 
 
 

Patricia Mannaart

Mijn naam is Patricia Mannaart, sinds december 2012 ben ik werkzaam bij ARAG als letselschadejuriste. Het geeft mij heel veel voldoening om cliënten juridisch en soms ook praktisch bij te staan in vaak één van de moeilijkste periodes in hun leven.  

Tags

Archief

8,2

Verzekerde particulieren waarderen onze zaak behandeling met een 8,2;

>5000

Afgelopen maand ruim 5000 mensen geholpen met hun conflict;

>450

Bij ARAG staan altijd meer dan 450 juristen voor u klaar;