Melding verbergen

De ARAG-site maakt gebruik van cookies. Lees meer informatie over cookies.

Gij zult niet liegen!

Geschreven door Erwin Ris op 12-08-2015 | (0) reactie

Moet je je voorstellen: 2 partijen hebben een geschil met elkaar. De rechter nodigt partijen uit voor de mondelinge behandeling. Dan zit je vervolgens met een aantal volwassenen in de rechtszaal, en iedereen wéét op dat moment dat een van beide partijen keihard en welbewust aan het liegen is. Het blijft een bijzondere, en ook wel tenenkrommende ervaring. En helemaal als duidelijk lijkt te zijn wie van de 2 partijen de boosdoener is.

Handen aan een tafel

Welles/nietes

In rechtszaken nemen partijen natuurlijk altijd tegengestelde standpunten in. De ene partij zegt dat iets rood is, de andere partij beweert met evenveel overtuiging dat het toch echt zwart was. Het verschil in standpunt kan te maken hebben met verschillende herinneringen aan een bepaald voorval (de een zag een rode wagen, de ander een zwarte) of met verschillende visies op hoe een bepaald voorval beoordeeld moet worden (de een vindt iets onfatsoenlijk, de ander vindt dat het nog wel door de beugel kan). En daarbij komt dan de egocentrische menselijke natuur; we vinden onze eigen belangen meestal net iets belangrijker dan die van een ander. Min of meer onbewust zorgen mensen er vaak voor dat hun herinnering of visie goed aansluit bij die eigen belangen. Een rechter doet er goed aan zich van dit soort menselijke neigingen bewust te zijn, maar met liegen heeft het nog niet zoveel te maken.

Het voorval

Mijn cliënt, met een stratenmakersbedrijf, heeft voor ruim € 15.000,00 de achtertuin van een echtpaar verderop in het dorp onder handen genomen. Tenminste, dat zegt mijn cliënt. Er zijn bomen gerooid, er is grond verplaatst, er is betegeld, etc. Na afloop van de klus stuurt mijn cliënt een factuur. Hij krijgt een briefje terug van de advocaat van het echtpaar: of hij in het vervolg geen spookfacturen meer wil versturen, want zijn cliënten hebben mijn cliënt nooit een opdracht verstrekt en er zijn ook helemaal geen werkzaamheden in hun tuin verricht.

Jokkebrok

Ik denk dat mijn cliënt te goeder trouw is, en dat het echtpaar aan het jokkebrokken is (maar laat ik eerlijk zijn: mijn hand zal ik er niet voor in het vuur steken). Maar in de tussentijd is het toch een lastige zaak voor mijn cliënt, omdat er helemaal niets op papier staat; het ging om een zwarte klus, uitgevoerd op vrije zaterdagen. Er zullen dus getuigen gehoord moeten worden en over een half jaar weten we meer.

Maar op de zitting laatst is wel de toon gezet. Het echtpaar maakte een erg onsympathieke indruk (vond ik tenminste), vroeg steeds aan de rechter waarom deze een bepaalde vraag stelde, en slaagde er daardoor duidelijk in de rechter te irriteren. Dat gaat de goede kant uit, dacht ik. En ook: al is de leugen nog zo snel, .......

Deel dit artikel:

Uw reactie

Bedankt voor uw reactie.

Reacties worden binnen 2 werkdagen door ARAG goedgekeurd, voordat ze onder het bericht verschijnen. U ontvangt hiervan bericht per email.

 
 
 

Erwin Ris

Mijn naam is Erwin Ris, ik houd mij bij ARAG bezig met privaatrecht (ruzies tussen (rechts)personen onderling) en daarbinnen doe ik vrij veel burenrecht. Burenzaken vind ik leuk en interessant, vanwege het ‘menselijke’ aspect (zeg maar: de emoties).

Tags

Archief

8,2

Verzekerde particulieren waarderen onze zaak behandeling met een 8,2;

>5000

Afgelopen maand ruim 5000 mensen geholpen met hun conflict;

>450

Bij ARAG staan altijd meer dan 450 juristen voor u klaar;