Melding verbergen

De ARAG-site maakt gebruik van cookies. Lees meer informatie over cookies.

Bezwaar aantekenen kan echt alleen binnen 6 weken!

Geschreven door Loes Olivier op 24-11-2014 | (0) reactie

Ooit wel eens lang moeten wachten op een antwoord van de overheid? Van een Gemeente of Waterschap? Van het UWV of de Sociale Verzekeringsbank? En dan zul je zien, valt de brief net voor Sinterklaasavond op de deurmat.

Kalender

De termijn van 6 weken waarbinnen je bezwaar kunt aantekenen, begint te lopen. De brief verdwijnt al gauw onderaan  de poststapel,  dan tuig je de kerstboom op, bereidt het kerstdiner voor,  eet het met geliefden op, gevolgd door de champagne met nieuwjaar.

6 weken is 6 weken

Na 3 Koningen en het opbergen van de kerstboom zie je de brief van de overheid weer. Je leest dat je bezwaar kunt aantekenen, en doet dat dan ook omdat je het niet eens bent met de beslissing.  Zonder dat je er erg in hebt, is er meer dan 6 weken verstreken en is er aan die mogelijk foute brief van de overheid niets meer te doen.

Niet ontvankelijk-verklaring

Helaas  zal de overheid het bezwaar dan niet meer inhoudelijk beoordelen, ofwel "niet-ontvankelijk" verklaren. Je bent te laat met bezwaar aantekenen. Dat kan namelijk alleen binnen 6 weken na de verzending van de beslissing. Is de beslissing op een donderdag verzonden, dan begint de termijn te lopen op vrijdag, en loopt op donderdag 6 weken later af.

Ook de rechters houden vast aan 6 weken

Dat voelt wat … oneerlijk. De overheid mag maanden doen over het nemen van een beslissing, en dan zegt diezelfde overheid dat u alleen binnen 6 weken bezwaar mag aantekenen. Helaas voor jou en mij vinden de rechters in Nederland die termijn van 6 weken lang genoeg, en zullen ook zij niet meer naar uw bezwaren luisteren.

Uitzonderingen?

Zijn er gevallen waarin een te laat ingediend bezwaar alsnog behandeld wordt? Nou, niet veel. Een vakantie langer dan 6 weken is geen goede reden. Evenmin als ziekte, of een ziekenhuisopname. In dat geval moet je iemand anders inschakelen om de post door te lezen en zo nodig bezwaar aan te tekenen. Iemands geestestoestand kan wel van belang zijn. Eén keer heb ik iemand bijgestaan bij het  aantekenen van bezwaar na pas 5 jaar. Een alleenstaande met ernstige psychische klachten die niemand in zijn huis en leven toeliet, totdat hij gedwongen opgenomen kon worden  en anderen toegang tot zijn administratie kregen. Toen is het bezwaar in behandeling genomen, nadat we medische verklaringen van artsen hadden overlegd.

Conclusie

Dus zorg ervoor dat een bezwaar tijdig is verzonden, het liefst aangetekend. Wacht niet tot de laatste dag, verstuur het gelijk, ook als je later nog stukken wilt toevoegen.  Als het bezwaar loopt, kan dat altijd nog.  Of beter nog, meld je geschil met de overheid bij ARAG, wij houden dan de termijn in de gaten, en helpen  bovendien ook met de inhoud van het bezwaar. 

Deel dit artikel:

Uw reactie

Bedankt voor uw reactie.

Reacties worden binnen 2 werkdagen door ARAG goedgekeurd, voordat ze onder het bericht verschijnen. U ontvangt hiervan bericht per email.

 
 
 

Loes Olivier

Ik ben Loes Olivier, al jaren gespecialiseerd in sociale zekerheid en arbeidsrecht. De leukste rechtsgebieden, omdat het mensen raakt, en zowel emotionele als juridische kanten heeft. Daarnaast ben ik moeder van 3 kinderen, ben fervent hardloper - nu geblesseerd - en hou van wandelen in de Alpen.

Tags

Archief

8,2

Verzekerde particulieren waarderen onze zaak behandeling met een 8,2;

>5000

Afgelopen maand ruim 5000 mensen geholpen met hun conflict;

>450

Bij ARAG staan altijd meer dan 450 juristen voor u klaar;