Melding verbergen

De ARAG-site maakt gebruik van cookies. Lees meer informatie over cookies.

Help, mijn buurman heeft mijn grond ingepikt!

Geschreven door Dries Zeeman op 17-11-2014 | (5) reactie

Een client van mij kocht in 2012 een fraaie vrijstaande woning in het buitengebied. Toen had zijn buurman een schutting langs de zijkant van zijn woning geplaatst. Mijn client dacht dat die grens met het erf van de buren vormde. Gelijk achter die schutting loopt een sloot.

Bomenrij

Een onverwachte ontdekking

Onverwacht ontving mijn client een brief van het waterschap over het uitbaggeren van die sloot. Waarom kreeg hij die brief? Het kadaster legde hem uit dat de oorspronkelijke kadastrale grens, midden door die sloot loopt. Dus had de buurman de helft van de sloot plus het talud aan de kant van mijn client ingepikt om zo van de eendjes en de waterlelies te kunnen genieten! Hoe kreeg mijn client zijn gekocht eigendom terug?

Kan het kadaster helpen?

Mijn client liet eerst het kadaster komen om na te meten. Een grensreconstructie wordt dat genoemd. De kosten daarvan zijn tegenwoordig vrij hoog. Men betaalt per meter. Met die grens reconstructie stapte mijn client naar de buurman met de eis dat de schutting werd verwijderd.

Reeds langer dan 20 jaar

De buurman wees er fijntjes op dat hij die schutting al veel meer dan 20 jaar geleden geplaatst heeft. Hierom zou de eis tot teruggave van het bezit zijn verjaard. De buurman zei dat hij de andere helft van de sloot en het talud bovendien bij zijn eigendom kon voegen. Toen belde client mij met de vraag of dat zomaar kon.

Verjaring van eigendom is mogelijk na bezit van 20 jaar

Mijn advies luidde dat dit mogelijk was als de buurman er in slaagt te bewijzen dat de schutting al langer dan 20 jaar geleden op de grond van een ander werd gezet. Afhankelijk van dat bewijs, kan de buurman wel degelijk stellen dat zijn eigendom groter is geworden.

Door tijdsverloop kan landjepik verjaren

Wat u van dit verhaal kunt leren is dat het kadaster niet bepaalt wie eigenaar is van een stuk grond, maar in de eerste plaats partijen (oorspronkelijk) zelf en in de tweede plaats het tijdsverloop. Dus neem altijd eerst contact op met je  buren voordat er hoge kadasterkosten worden gemaakt. Probeer van te voren af te spreken wie de kosten maakt. Het mooiste is als je ook kunt afspreken dat partijen als buren, hun eigendommen zullen terugbrengen naar de grens die de landmeter van het kadaster zal reconstrueren.

Deel dit artikel:

5 reactie

 • rutger 27-11-2014 4:57:38

  Hoe is dit verhaal nu afgelopen. Verjaring zien we weekelijks bij MR Visser dus dat wisten we al, dit verhaal kende we niet.

 • Juristenpraktijk 1-12-2014 11:29:10

  @Rutger: Bedankt voor uw reactie. Over de afloop van dit geschil: de buurman is gevraagd om bewijzen te tonen van het 20-jarig bezit van gehele sloot en het talud. Dat kon hij met maar één getuigenverklaring. Daarom is de zaak is onderling geschikt. De schutting mocht voorlopig blijven staan. Uiterlijk tot het moment dat één van de buren zou gaan verhuizen. Op dat moment zullen er nieuwe afspraken worden gemaakt.

 • hans 1-12-2014 11:35:19

  Interessant. Ik dacht niet dat kadastrale grenzen konden verjaren. Goed advies om in de gaten te houden. Hoe zit dat met recht van overpad? Als ik al meer dan 20 jaar gebruik maak van een achterom die over de grond van mijn buren gaat. En ik ben de enige gebruiker. Mag ik dan die strook achter zijn perceel tot de mijne maken?

 • Juristenpraktijk (ARAG) 4-12-2014 9:02:03

  @Hans Bij een recht van overpad geldt de 20 jaren termijn pas vanaf 1992, dus voor het eerst kon zo een gebruiksrecht door verjaring zijn verkregen per 1 januari 2012. Het bewijs van het onvoorwaardelijk bezit van dit gebruik is vaak moeilijk te leveren. Indien de gebruiker er in slaagt, zal het gebruiksrecht voortgezet kunnen worden. Tot eigendomsverkrijging van de strook achter uw perceel leidt het niet omdat het bij recht van overpad, slechts om een gebruik gaat.

 • a. Brands 9-6-2016 11:32:25

  Bij ons is het net andersom. De buren hebben recht van overpad op een stuk van ons perceel om toegang te krijgen tot hun tuin. Zij hebben echter dit stuk al minimaal 15 zelf afgezet met een schutting en geen poort. Zij gaan dus nooit via ons stuk naar hun tuin. Wij willen dit stuk waar het recht van overpad op geldt graag bij onze tuin trekken maar wij dachten dus dat dit niet zou kunnen. Kan het misschien dan wel?

Uw reactie

Bedankt voor uw reactie.

Reacties worden binnen 2 werkdagen door ARAG goedgekeurd, voordat ze onder het bericht verschijnen. U ontvangt hiervan bericht per email.

 
 
 

Dries Zeeman

Mijn naam is Dries Zeeman, Na mijn studie Rechten aan de VU in Amsterdam heb ik bij verschillende organisaties gewerkt. Inmiddels zit ik al 25 jaar helemaal op mijn plek bij ARAG. Als zoon van een agrariër, werk ik het liefst voor ondernemers. Onroerend goed heeft altijd al mijn aandacht gehad, ik ben er ook in opgeleid bij Grotius. Als ervaren jurist deel ik graag mijn kennis. Bijvoorbeeld via opleidingsmodules in het Appartementsrecht en het Franchiserecht, maar ook door collega specialisten te begeleiden binnen het Pachtrecht. Al met al heb ik een brede scope. Net als in mijn hobby’s: diepzeeduiken, egyptologie en snowboarden.

Tags

Archief

8,2

Verzekerde particulieren waarderen onze zaak behandeling met een 8,2;

>5000

Afgelopen maand ruim 5000 mensen geholpen met hun conflict;

>450

Bij ARAG staan altijd meer dan 450 juristen voor u klaar;