Melding verbergen

De ARAG-site maakt gebruik van cookies. Lees meer informatie over cookies.

Mediation

Als u een conflict heeft waar u samen niet meer uit komt, kan mediation helpen. Ook bij juridische problemen. Zo voorkomt u dat het conflict uiteindelijk voor de rechter wordt uitgevochten.

Via mediation kunt u een probleem oplossen zonder rechter. Bijvoorbeeld bij een echtscheiding, een ernstige burenruzie, een arbeidsconflict of een meningsverschil tussen u en de overheid. Als beide partijen een rechtsbijstandverzekering bij ARAG hebben en bereid zijn er energie in te steken, kunt u proberen uw probleem samen op te lossen. Daarbij krijgt u hulp van een mediator. Hij begeleidt de gesprekken waarin u samen aan een oplossing werkt.

Bemiddelaar

De mediator komt niet met zijn eigen mening, maar zorgt voor een goede werksfeer. Hij let erop dat beide partijen naar elkaar luisteren en elkaar aan het woord laten. Zo werkt u stap voor stap aan een oplossing waar iedereen mee kan leven. Pas als mediation niet tot de gewenste oplossing leidt, is het wellicht tijd voor een gang naar de rechter.

Hoe verloopt een mediation procedure? Een mediation procedure bestaat meestal uit vijf fasen:

Eerste sessie. U maakt kennis met de mediator, die uitlegt wat mediation is en welke spelregels erbij horen. Ter voorbereiding kunt u vast op papier zetten wat het probleem is, wat u zelf wilt bereiken en wat u denkt dat de andere partij graag wil bereiken.

  1. Mediation-overeenkomst. Na de intake stelt de mediator een mediation-overeenkomst op, waarin hij alle afspraken vastlegt. Wilt u met de mediation starten, dan ondertekent u deze overeenkomst.
  2. Mediation-bijeenkomsten. Hier kunnen beide partijen hun verhaal vertellen. De mediator ziet erop toe dat de gesprekken bijdragen aan een oplossing en maakt hiervan een verslag.
  3. Onderhandelingsfase. Is het probleem eenmaal duidelijk, dan gaan beide partijen aan een oplossing werken. De mediator faciliteert hierin.
  4. Vaststellingsovereenkomst. Bent u er samen uitgekomen, dan legt de mediator de oplossing vast in een vaststellingsovereenkomst. Beide partijen moeten deze ondertekenen en zich eraan houden.

Voorkom een gang naar de rechter

Wilt u samenwerken aan een oplossing, waarbij u elkaar ook later nog in de ogen kunt kijken? Bekijk dan de mediation-oplossingen van ARAG. Voor de eerste sessie bieden wij nu een gereduceerd tarief (vraag naar de voorwaarden).

Waarom ARAG

  • Direct contact met een jurist
  • Snel inzicht in uw situatie
  • Gratis oriënterend gesprek
  • Meer dan 200 producten beschikbaar
  • Persoonlijk en begrijpelijk