lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

Leestijd: 2½ minuut

Een echtscheidingsconvenant

U wilt scheiden van uw partner. Dan moet u bij de rechter een echtscheiding aanvragen. Alleen de rechter kan een echtscheiding goedkeuren. Hiervoor moet u een echtscheidingsconvenant opstellen. Een echtscheidingsconvenant is een document waarin u samen met uw partner afspraken vastlegt. Bijvoorbeeld wie er in het huis blijft wonen, of over het verdelen van uw spaargeld. Heeft u minderjarige kinderen? Dan moet u ook een ouderschapsplan maken.

Het maken van deze documenten is niet gemakkelijk. Wij raden u aan om een mediator of advocaat in te schakelen om u daarbij te helpen. Bent u niet getrouwd, maar heeft u samen een geregistreerd partnerschap? Als u samen kinderen heeft en u gaat uit elkaar, moet u dezelfde stappen nemen als bij een echtscheiding. Lees meer over jongeren en recht op alimentatie.

Op een nette manier uit elkaar gaan

Vaak is een mediator de beste keuze bij een scheiding. Zeker als u (jonge) kinderen heeft, u en uw partner blijven elkaar dan ook na de scheiding zien. In een mediationtraject maakt u samen alle afspraken. U heeft allebei veel inspraak hierbij, dat is prettig. Het is namelijk gemakkelijker om u aan een afspraak te houden waar u achterstaat, dan een die u opgelegd krijgt. Een mediator begeleidt u bij het maken van afspraken en zorgt dat er niets over het hoofd wordt gezien. Alles wat u met de mediator vastlegt is verplicht, net als wanneer u een advocaat inschakelt.

Het verloop van een mediationtraject

Er zijn een aantal stappen voor het echtscheidingsproces als u en uw partner uit elkaar gaan. Dit geldt ook als u kinderen heeft en als u een geregistreerd partnerschap wilt beëindigen. Kiest u voor mediation? Dan ziet het er als volgt uit:

  • Scheiding aanvragen

    Samen met uw partner maakt u afspraken over de echtscheiding. Dit kunnen afspraken zijn over uw huis, pensioen en - als u ze heeft - over uw schulden. De mediator legt de afspraken vast in het echtscheidingsconvenant. Als u minderjarige kinderen heeft moet u ook een ouderschapsplan opstellen. Daarin staan alle afspraken over de verzorging en opvoeding van uw kind(eren). U moet ook afspraken maken over alimentatie. De scheiding wordt aangevraagd door de advocaat bij de rechter. De advocaat dient het echtscheidingsconvenant, ouderschapsplan en een verzoekschrift in voor de echtscheiding. U kunt hiervoor een advocaat uit het netwerk van ARAG inschakelen. U heeft er dan verder geen omkijken naar. U mag natuurlijk ook een eigen advocaat kiezen. Zodra de documenten zijn ingediend wordt uw scheiding gestart. Bent u getrouwd in gemeenschap van goederen? Dan eindigt ‘de gemeenschap’ op dat moment ook. Financieel gezien bent u dan geen echtpaar meer.
  • Rechter doet uitspraak

    De rechter leest alle documenten en beslist of hij de echtscheiding kan uitspreken. Dat betekent dat hij de scheiding goedkeurt. Als u in een mediationtraject zit is er meestal geen zitting omdat u samen het verzoek heeft gemaakt. U heeft samen afspraken gemaakt, deze hoeven niet meer ‘uitgevochten’ te worden bij de rechter. Binnen 4 tot 6 weken ontvangt u de uitspraak.
  • Huwelijksregister aanpassen

    Nadat de rechter de echtscheiding heeft uitgesproken, moet de beslissing in het huwelijksregister ingeschreven worden. Dat moet in het huwelijksregister in de gemeente waar u bent getrouwd. De advocaat regelt dit voor u. Als de inschrijving in het huwelijksregister is gedaan zijn alle juridische banden tussen u en uw partner verbroken. U bent niet langer erfgenaam. Als u kinderen heeft blijft u wel een band houden als ouder.

Een snelle scheiding met mediation

Een scheiding duurt minstens drie maanden. Als u samen geen goede afspraken kunt maken kan dat zo een jaar worden. Mediation helpt om het hele proces te versnellen. Vaak is er na 4 tot 6 weken na de officiële aanvraag al een beslissing van de rechter.

Een voorlopige voorziening aanvragen

Zijn er zaken die niet kunnen wachten totdat de echtscheiding helemaal is afgerond? Een mediator of advocaat kan een ‘voorlopige voorziening’ vragen bij de rechter. De rechter beslist dan over dringende zaken zoals wie (voorlopig) in het huis mag blijven wonen. Let op: deze uitspraak staat niet vast. Het is een tijdelijke oplossing totdat er vaste afspraken zijn gemaakt.

Juridische hulp nodig?

Heeft u een juridisch probleem? Wij helpen u graag. Samen komen we tot een passende oplossing. Of u wel of niet verzekerd bent bij ons, wij staan voor u klaar.

Meer over familie en relatie

Onverwachte erfgenaam

Onverwachte erfgenaam

 

Wat als uw partner onverwacht overlijdt en hij of zij blijkt een kind te hebben. Hoe zit het dan met het erfrecht?

Vakantiewerk

Vakantiewerk en kinderbijslag

Wanneer uw kind meer verdient dan €1.296,- netto per kwartaal, dan kan het recht op kinderbijslag komen te vervallen.

Onderhoudsplicht

Jongmeerderjarigen en recht op alimentatie

Hebben jongmeerderjarigen recht op alimentatie van hun ouders? En wat is onderhoudsverplichting?