26 maart 2020

De sportschool, het fitnesscentrum, de kinderopvang; door het coronavirus kunt u geen gebruik maken van uw abonnement. Maar de contributie en de kosten lopen door. Met de verplichte sluiting en iedereen zoveel mogelijk thuis, is de vraag: wat zijn nu de regels?

Wettelijke regels rond abonnementen

Een abonnement op bijvoorbeeld een sportschool sluit u meestal af voor een jaar. Het eerste jaar zit u daar vaak aan vast en kunt u niet opzeggen. Daarna geldt in het algemeen een opzegtermijn van een maand.

Door het coronavirus en de verplichte sluiting kunnen veel bedrijven hun diensten niet meer leveren. Maar het abonnementsgeld loopt wel door. Als een dienst niet wordt verleend, terwijl u er wel voor heeft betaald, dan heeft u volgens de wet recht op compensatie. U krijgt geld terug of u hoeft tijdelijk niet te betalen. Levert het bedrijf de dienst voor een langere tijd niet? Dan kunt u ervoor kiezen om het abonnement op te zeggen.

Overmacht door coronavirus

Het kan zijn dat uw geld terugvragen voor een abonnement in de situatie rond het coronavirus niet redelijk is. We noemen de situatie waarin we nu zitten namelijk uitzonderlijk. U kunt de sportschool niets verwijten. Er kan sprake zijn van overmacht. De rechter zal dit uiteindelijk moeten bepalen.

Alternatieve oplossingen

Vraagt u zich ook eens af, of u uw abonnement echt wilt beëindigen en of u compensatie wilt. Soms bieden bedrijven alternatieven zoals vouchers, inhaallessen of online trainingen. In deze tijd, die moeilijk is voor iedereen, kan het redelijk zijn om die aan te nemen. In sommige gevallen zetten sportscholen zelf de abonnementen stop.

Regeling kinderopvang

Voor de kinderopvang is al een bijzondere regeling getroffen. Ouders die hun kinderen vanwege de coronacrisis tijdelijk niet naar de kinderopvang kunnen brengen, maar wel de rekening hebben betaald, krijgen hun geld terug. Kijk daarvoor op onze themapagina over corona en abonnementen.

Samen oplossing zoeken

Kortom, u heeft wettelijke rechten als u geen gebruik kunt maken van uw abonnement. Probeer alleen om er nu samen met de organisatie uit te komen. Het coronavirus is een maatschappelijk probleem dat voor iedereen grote gevolgen heeft. Voor de kinderopvang is al een bijzondere regeling getroffen. Dat kan vast op meer gebieden!

Annelies Molenberg - senior jurist Algemeen Verbintenissenrecht

Senior jurist Annelies Molenberg

Ik help graag mensen, zowel klanten als collega’s. Ik ga ervoor om elke dag het beste uit mijzelf en collega’s te halen. Ten gunste van onze klanten.

Heeft u een andere vraag over het coronavirus?
Bekijk onze andere juridische hulpbronnen