Melding verbergen

De ARAG-site maakt gebruik van cookies. Lees meer informatie over cookies.

Telefoon kapot? Neem niet altijd genoegen met een refurbished toestel.

maandag 23 januari 2017

In de uitzending van zaterdag 21 januari jl. heeft Kassa aandacht besteed aan de rechterlijke uitspraak tegen Apple. Het bedrijf biedt klanten met technisch onherstelbare telefoons ter vervanging een refurbished (gereviseerd) toestel aan. Zo’n toestel bestaat uit nieuwe en oude onderdelen.

De uitspraak dateert van juli 2016 en kunt u hier teruglezen. Kort gezegd komt de uitspraak erop neer dat Apple bij vervanging van een telefoon niet zelf mag bepalen of ze een refurbished of een nieuw toestel geeft, maar die keuze moet voorleggen bij de consument. Met andere woorden: klanten die een vervangende telefoon krijgen, hoeven niet altijd genoegen te nemen met een refurbished versie. In principe heeft de klant recht op een nieuwe telefoon. Kassa heeft onderzocht of Apple handelt volgens deze uitspraak. Dat blijkt niet zo te zijn. Wat ook uit het onderzoek naar voren komt, is dat klanten niet verteld wordt dat hun nieuwe toestel een refurbished versie is. Pas als de klant hier zelf naar vraagt, wordt dit toegelicht.

Heeft u ook een niet functionerende iPhone? Dit is wat u kunt doen.

Als uw telefoon een defect heeft, adviseren wij u terug te gaan naar de winkel waar u het toestel heeft gekocht. Dit hoeft geen Apple store te zijn. Is uw telefoon niet te repareren? Dan hebben wij enkele tips voor u:

  • Ga in gesprek met de winkelier en probeer samen tot een oplossing te komen.
  • Als blijkt dat u recht heeft op een nieuw toestel, vraag dan of het om een refurbished toestel gaat of om een nieuwe, dit wordt namelijk niet altijd verteld.
  • Geef vervolgens aan dat u niet akkoord gaat met een refurbished versie.
  • Lukt dat niet, dan kunt u onze voorbeeldbrief gebruiken om bezwaar te maken.

Levert dit niet het gewenste resultaat op en u bent bij ons verzekerd? Neem dan gerust contact met ons op, dan bekijken wij samen met u wat de mogelijkheden zijn.

Download onze voorbeeldbrief