Melding verbergen

De ARAG-site maakt gebruik van cookies. Lees meer informatie over cookies.

Te koop staande woning nu makkelijker tijdelijk verhuren

donderdag 6 oktober 2016

Als uw woning al enige tijd te koop is en leegstaat, kunt u gebruikmaken van de Leegstandwet. Die geeft woningbezitters de mogelijkheid om hun huis tijdelijk te verhuren zonder dat de uitgebreide huurbescherming een rol speelt. Normaal gesproken wordt een huurder door de wettelijke huurbeschermingsregels beschermd en kan hij bij verkoop van de woning niet op straat gezet worden. Dankzij de Leegstandwet breekt de koop wél de huur. Als de woning verkocht wordt, moet de huurder de woning binnen de opzegtermijn van drie maanden verlaten. De minimale huurperiode is wel zes maanden. Opzegging voor het einde van de eerste zes maanden is niet mogelijk, tenzij de huurder en verhuurder hiermee allebei vooraf instemmen.

Voordelen van de Leegstandwet

Dankzij de Leegstandwet bespaart u als eigenwoningbezitter op woonlasten. U ontvangt immers huurinkomsten uit de te koop staande woning. Bijkomend voordeel is dat een bewoond huis beter verkoopt en bovendien minder gevoelig is voor inbraak of vandalisme. Wel gelden er een aantal voorwaarden waaraan u moet voldoen:

  • U heeft een vergunning van de gemeente nodig
  • U heeft toestemming van de hypotheekverstrekker nodig

Vergunning van gemeente

Voor tijdelijke verhuur op basis van de Leegstandwet moet de gemeente eerst een vergunning geven. Voor de vergunning van de gemeente is vereist dat de woning de afgelopen 12 maanden in zijn geheel of gedeeltelijk bewoond is geweest door de eigenaar, tenzij het een nieuwbouw woning is. Als een woning al meer dan 12 maanden leegstaat dan is tijdelijk verhuren onder de Leegstand wet juist niet mogelijk. Met de vergunning worden de huurbeschermingsbepalingen uit het gewone huurrecht buitenspel gezet en mag de woning voor minimaal zes maanden en maximaal vijf jaar worden verhuurd. Verhuur volgens de Leegstandwet is daarmee een stuk eenvoudiger geworden. Er zijn wel legeskosten verbonden aan de aanvraag van de vergunning. De legeskosten lopen per gemeente uiteen.

Toestemming bank

Om de woning te mogen verhuren, heeft u ook altijd schriftelijke toestemming van de hypotheekverstrekker nodig. Het huis is namelijk onderpand voor de hypotheek. En bij ‘gewone huur’ kan de huurder bij een gedwongen verkoop niet zomaar op straat gezet worden. En dat ziet een bank liever niet. In de hypotheekakte is daarom opgenomen dat de woning niet zonder schriftelijke toestemming van de bank verhuurd mag worden. Omdat tijdelijke verhuur via de Leegstandwet de zekerheid geeft dat het huurcontract wel ontbonden kan worden bij verkoop, gaan de meeste banken akkoord.

Er zijn ook nadelen aan tijdelijke verhuur

De verhuur volgens de Leegstandwet biedt zo zijn voordelen. Maar er kunnen ook nadelen aan verbonden zijn. Bijvoorbeeld als de huurder de woning niet netjes bewoont. Het huis is tenslotte nog steeds in de verkoop en moet er voor elke bezichtiging steeds weer netjes uit zien.