Melding verbergen

De ARAG-site maakt gebruik van cookies. Lees meer informatie over cookies.

Nieuwe regels voor snelle e-bikes

dinsdag 17 januari 2017

Speedpedelec, speedbike of snelle e-bike: allemaal benamingen voor de snelle elektrische fiets waarmee u tot 45 kilometer per uur mag rijden. Sinds 1 januari 2017 zijn er nieuwe regels voor deze speedbikes. Voor de langzamere e-bikes die tot 25 kilometer per uur mogen rijden, verandert er niets.

Kenteken én bromfietsrijbewijs voor uw snelle e-bike

Alle speedbikes krijgen een bromfietskenteken. Op 1 juli 2017 moeten uiteindelijk alle speed pedelecs een bromfietskenteken hebben. Dit betekent ook dat u minimaal een bromfietsrijbewijs moet hebben om op een speedpedelec te mogen rijden.

Koopt u na 1 januari 2017 een nieuwe speedpedelec dan heeft die meteen al een geel kenteken. Heeft u er al een of koopt u een tweedehandsfiets met een blauw snorfietskenteken, dan krijgt u voor 1 maart van het RDW een informatiebrief en uiterlijk half juni worden uw nieuwe kentekenplaten thuisgestuurd.

Speciale helm verplicht op speed pedelec

Rijdt u op een speedpedelec? Dan heeft u ook een helm nodig. Dat mag een bromfietshelm zijn of de speciaal ontwikkelde speedpedelec-helm.

Waar en hoe hard mag u rijden met een snelle e-bike?

Als bestuurder van een snelle e-bike met een bromfietskenteken moet u zich houden aan dezelfde regels als bromfietsers. U mag:
  • 45 kilometer per uur op de rijbaan
  • 30 kilometer per uur op het bromfietspad binnen de bebouwde kom
  • 40 kilometer per uur op het bromfietspad buiten de bebouwde kom.

Tip: Vergeet niet het nieuwe kenteken van uw speedpedelec door te geven aan uw verzekeraar.