lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

Leestijd: 1 minuut

Onderhoud huurwoning

U huurt een woning of appartement. De verhuurder, of huisbaas zal het grootste deel van het onderhoud aan uw woning doen. U bent verantwoordelijk voor kleinere onderhoudstaken zoals het bijvullen van de cv-ketel. Of het opnieuw opstarten van de installatie als deze een keer uitvalt. Dit is bepaald in het Besluit Kleine Herstellingen. Voor de onderhoudsbeurt en overige reparaties zorgt uw verhuurder. Hij moet ook de kosten hiervoor betalen. Als uw verhuurder dit niet doet, heet dat achterstallig onderhoud.

Ga niet zelf sleutelen aan uw cv-ketel

Stel uw cv-ketel is kapot en u woont in een sociale huurwoning. U moet dan uw verhuurder vragen om de ketel te repareren. Maar wat als hij niet reageert, en het probleem niet wordt opgelost binnen 6 weken? Dan moet u uw zaak melden bij de huurcommissie.

Huurprijs (bij aanvang) boven de huursubsidiegrens

Dat betekent dat u een geliberaliseerde woning heeft. Dan moet u de verhuurder schriftelijk vragen om het probleem op te lossen binnen een door u te stellen termijn. Als de verhuurder niet reageert moet u naar de rechter stappen.

Welke soort huurwoning u ook heeft, het is verstandig om niet zelf de reparatie uit te voeren. Als u dat doet, en u wilt daarna de kosten aan uw verhuurder terugvragen is de kans groot dat u die kosten niet vergoed krijgt. Vaak is dit opgenomen in een huurovereenkomst.

Vraag om een tijdelijke huurverlaging

Heeft uw verhuurder de reparatie niet gedaan in uw woning en wilt of kunt u de reparatie of het onderhoud niet voorschieten? Dan kunt u bij de Huurcommissie vragen om een tijdelijke huurverlaging. Dit is dan voor de tijd dat de reparatie niet gemaakt is of het onderhoud niet gedaan wordt.

Hoeveel huurverlaging u kunt vragen hangt af van de ernst van het gebrek. Dit kunt u nagaan in het Gebrekenboek van de Huurcommissie. Dit boek bestaat uit drie lijsten; A, B en C. Aan elke lijst zit een kortingspercentage verbonden.

Lijst A: u betaalt 20% van de normale kale huurprijs
Lijst B: u betaalt 30% van de normale kale huurprijs
Lijst C: u betaalt 40% van de normale kale huurprijs

Gaat het om een kapotte cv-ketel? Dan kunt u een beroep doen op ‘gebrekenlijst C’, onvoldoende capaciteit van de centrale verwarming.

Juridische hulp nodig?

Heeft u een juridisch probleem? Wij helpen u graag. Samen komen we tot een passende oplossing. Of u wel of niet verzekerd bent bij ons, wij staan voor u klaar.

Meer over huur of verhuur

Juridische informatie over borg terugvragen van uw woning

Borgsom terugvragen

 

De termijn waarbinnen u dit bedrag terug kunt krijgen staat in de huurovereenkomst. Als dit niet zo is, lees ons stappenplan.

Juridische informatie over tijdelijk uw huis of een kamer verhuren

Het tijdelijk verhuren van uw huis

U mag als eigenaar tijdelijk uw huis verhuren.Voor een woningbouwvereniging gelden andere regels.

 
Juridische informatie over de verschillen tussen samenhuur en medehuur

Samenhuur en medehuur, de verschillen

Lees hier meer over welke rechten en plichten u heeft bij samenhuur en medehuur.